Nieuwe terminal Lelystad Airport klaar voor gebruik

Wanneer de eerste passagiers er komen is nog ongewis, maar de nieuwe terminal van Lelystad Airport is er op voorbereid, want deze is klaar voor gebruik.De terminal is woensdag officieel opgeleverd. Nadat in september de buitenkant al klaar was, heeft het Eindhovense bedrijf Viggo het interieur afgewerkt. Daaronder vallen onder meer het afhandelingssysteem voor de bagage, de check-in, de veiligheidsbalies en de wachtruimtes.

De terminal zal in de eerste fase tot 10.000 vliegbewegingen en anderhalf miljoen passagiers verwerken. Het ontwerp voorziet in uitbreiding tot maximaal 45.000 vliegbewegingen en zeven miljoen passagiers per jaar.

Goedkeuring van Europa 
Meer duidelijkheid over de openingsdatum wordt voor de zomer verwacht. In mei hoopt minister Cora van Nieuwenhuizen goedkeuring te krijgen van de Europese Commissie voor een regeling. Die regelt verplaatsing van vliegverkeer van Schiphol naar Lelystad. Wel moet de minister nog alle zienswijzen op het aangepaste Luchthavenbesluit beoordelen en hiervoor steun krijgen bij de Tweede en Eerste Kamer.