Ministerie waarschuwt reizigers voor controle van sociale media in Turkije

Het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt mensen die naar Turkije reizen maandag in een aangescherpt reisadvies expliciet voor uitingen die op sociale media zijn gedaan en in Turkije strafbaar zijn.Het is in Turkije onder meer verboden om het land, president Recep Tayyip Erdogan en de Turkse vlag te beledigen. Met het reisadvies waarschuwt het ministerie reizigers die zich bijvoorbeeld op Facebook of Twitter kritisch over deze onderwerpen hebben uitgelaten.

Daarnaast benadrukt het ministerie dat smartphones en andere elektronische apparaten op Turkse vliegvelden gecontroleerd kunnen worden. Dit kan voorkomen bij een verdenking van betrokkenheid bij organisaties die Turkije als terroristisch beschouwt.

Aanhangers van organisaties of personen die door de Turkse autoriteiten als terroristisch gezien worden, kunnen al snel aangemerkt worden als verdachte. Het ministerie benadrukt dat de veiligheidsautoriteiten in Turkije extra bevoegdheden hebben om verdachten te volgen en staande te houden.

“Voornamelijk Nederlanders met ook de Turkse nationaliteit kunnen bij het inreizen en tijdens hun verblijf in Turkije te maken krijgen met ondervraging of rechtsvervolging”, aldus het reisadvies.

Ministerie: Vraag altijd naar consulaire bijstand

Buitenlandse Zaken benadrukt dat personen die zowel de Nederlandse als Turkse nationaliteit hebben in Turkije als Turkse burgers worden behandeld. Om die reden wordt de Nederlandse ambassade in Ankara niet altijd op de hoogte gebracht bij problemen.

“Ook kan het gebeuren dat het de Nederlandse ambassade niet wordt toegestaan consulaire bijstand te verlenen”, meldt het ministerie. “Vraag bij problemen altijd naar consulaire bijstand van de ambassade of het consulaat-generaal.”